Можете да блокирате конкретни контакти на iPhone да виждат състоянието ви на „Фокус“.

на Apple Функция за фокусиране,, въведен с iOS 15, помага да направите вашия iPhone по-малко разсейващо изживяване. Персонализираните профили „Не безпокойте“ гарантират, че известията са блокирани, когато не можете да отговорите на тях: iOS дори казва на контактите ви, че известията са заглушени, така че те да знаят да не ви притесняват. Тези състояния обаче дават на хората възможността да ви уведомят така или иначе, което отнема част от способността ви да филтрирате прекъсвания. Въпреки че не е съвсем очевидно, можете да изключите тези състояния за конкретни контакти, като същевременно се възползвате от предимствата на Focus.

Apple прави да изглежда, че трябва да позволите на всички да видят състоянието ви на Focus

Ако се потопите в приложението Настройки и разгледате секцията Фокус, няма да намерите опции за блокиране на статуси на фокус за конкретни контакти. Във всеки фокус, който имате, има превключвател за включване/изключване „Споделяне на състоянието на фокуса“ под Състояние на фокуса, но тази настройка е всичко или нищо: Ако я деактивирате, никой от вашите контакти няма да види статусите ви за този фокус, което е доста противоречиво . Все пак оставянето на настройката включено означава това всеки който ви изпраща съобщения, докато сте във фокуса, ще види състоянието.

На повърхността ви кара да мислите, че трябва да решите между единия или другия сценарий: Разрешете на всичките си контакти да виждат статусите ви и по подразбиране позволете на всичките си контакти да ви притесняват с опцията „извести все пак“, или разреши нито един от вашите контакти, за да видите тези състояния, оставяйки им да се чудят защо не отговаряте на техните съобщения с часове наред.

Как да деактивирате състоянията на фокус за конкретни контакти на iPhone

Номерът тук е да знаете точно кого искате да блокирате, за да не вижда вашите статуси на Focus. Когато решите, че не искате да споделяте такива състояния с определен контакт, изтеглете нишката си със съобщения с тях, след което докоснете името му. Оттук изключете превключвателя до „Споделяне на състоянието на фокуса“ и този контакт вече няма да вижда състоянието ви на фокус във вашия чат.

Сега предимството тук е, че техните съобщения до вас все още спазват правилата на вашия фокус: Ако го имате, така че няма да получавате сигнали от вашите контакти, няма да получавате известия от този контакт. И тъй като те не виждат състоянието ви, те също така нямат опцията да ви уведомят така или иначе: това гарантира, че няма да получавате нежелани текстове по време на вашите сесии на Focus. Ако някога искате да започнете да споделяте статусите си на фокус с този контакт, повторете процеса и активирайте отново „Споделяне на състоянието на фокуса“.

Би било хубаво, ако Apple ни позволи да персонализираме тези статуси малко повече в бъдеще. В момента това е просто съобщение, независимо в кой фокус се намирате: Ако сигналите са заглушени (и името ви е Джейк), вашите контакти ще видят „Джейк има заглушени известия“. Бих искал да видя Apple да въвежда статуси, подобни на Slack, в iMessage: Можете да бъдете по-конкретни с контактите относно това, което правите, така че те да знаят защо не можете да отговорите. Или можете да промените съобщението в зависимост от контакта: Може би споделяте точните си планове с определени хора, но с други запазвате нещата общи.

Засега ще трябва да се примирим с настоящата система. Поне ние мога промяна на настройката за контакт по контакт: Отне ми твърде много време, за да науча, че не е опцията за всичко или нищо, която приложението Настройки го представя.

[MUO]